Primjer suradnje i dijaloga između
grupa raznih svjetonazora

 

Katolici i komunisti ujedinjeni protiv izmjene dječjeg doplatka
Pierre Jovanovic 

Kada su socijalistički zastupnici predložili izmjene i dopune proračuna 2015. s ciljem da korigiraju svote dječjeg doplatka vodeći se visinom prihoda roditelja, Komunistička partija i Udruge katoličkih obitelji su se našli na istoj strani koja je kritički osporila ovaj projekt.
<< Socijalna skrb nema kao cilj smanjenje nejednakosti u društvu .>>:  U priopćenju za javnost,  u četvrtak za l'Humanité, Komunistička partija Francuske(KPF) kritizira glavni argument vlade koji je iznijela kako bi obranila ovu mjeru:društvena pravda. Ista poruka došla je sa strane glasnogovornika francuskih biskupa. Mons Bernard Podvin, intervjuiran u četvrtak navečer na stanici radio Classique-u: << Argument društvene pravde, tko ga ne bi branio? (…)Obitelj to ne treba u ovom trenutku. Potrebne su joj druge mjere, druge potpore>>. Glasnogovornik KPFa sažima problem: <<Socijalistički parlamentarci i vlada plaćaju za socijalnu sigurnost zbog nedostatak vlastite ambicije i političke hrabrosti da  suoče  poslodavce s problemom smanjenja društvene nejednakosti.>>
Korekcija dječjeg doplatka, optužuje partija, će razvrstati korisnike doplatka u konkurentske i nejednake kategorije. Mons Bernars Podvin ne kaže ništa drugačije: << Ponovo riskiramo podijeliti obitelj, a da mjera ne obećava stvarnu učinkovitost.>> Korekcija dječjih doplataka, kao što su vlada i parlamentarci najavili, izvršit će se u skladu s obiteljskim prihodima. Dakle, mnogim bogatijima će se smanjiti iznos. Mjera se odnosi na 13% obitelji u Francuskoj.
Ova metoda ne zadovoljava KPF, koja brani univerzalnost društvene sigurnosti. << Ako je politika smanjenja društvene nejednakosti potrebna, trebalo bi ju riješiti jednakim plaćama žena/muškaraca, povećanjem socijalnih minimalaca i planom zapošljavanja >>, nastavlja glasnogovornik. Na svojoj stranici Udruge katoličkih obitelji jednako tko kritiziraju  mjere i detaljno opisuju posljedice: povećanje dječjih doplataka ukida se za sva domaćinstva koja imaju primanja iznad 51500 eura godišnje. Bonus za novorođenče će se prepoloviti od rođenja drugog djeteta za obitelji  čija primanja prelaze 54000 eura godišnje.
Što je alternativa vladinom projektu? KPF je asertivna i precizna: << Ono što se mora korigirati, je doista progresivno oporezivanje  dohotka i pravi doprinos kapitala i tvrtki, uključujući financijske prihode.>> Mons Bernard Podvin sa svoje strane se založio za  <<podršku našoj demografiji koja je na zavidnoj razin u svijetu>>. Ima li i ovdje približavanja prema stavovima komunista? Moglo bi se i tako misliti, ako se uzme u obzir sadržaj web stranice KPF na kojoj je mnogo stavova koji favoriziraju natalitet: << Više djece znači i više potrošnje, više treninga, više usluga stoga i više poslova.>>, navodi se u članku iz kolovoza 2011. Novijeg datuma je tekst iz 1. listopada 2014., u kojem nacionalni tajnik KPF Pierre Laurent uznemireno izjavljuje: <<Hoće li vlada slijediti njemački model sve do  pada nataliteta?>>

Izvor: Portal la vie site chretien d' actualite 18.10.2014.  
                                            Prevela: Judit Raffai

Kontakt

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
+385 1 205 86 96

 

Plehanska ul.2
10360 SESVETE
HRVATSKA
 
Bankovni podaci
Raiffeisenbank Austria d.d.
IBAN. HR4124840081102028542 SWIFT code: RZBHHR2X 

 

Prati nas