NENASILJE Arche

 

Nenasilje je način djelovanja koji proizlazi iz načina bivanja. Kažem li ne nasilju, trebam kao prvo sresti nasilje u sebi kako bih krenula/o na put osobne preobrazbe. Ne nasilju znači nenasilje primijeniti u svojim odnosima s drugima i koliko je moguće sa cijelim stvorenim svijetom. Mnogo je načina kako se može primijeniti nenasilje od pedagogije do pravosuđa, od poljoprivrede do ishrane , od traženja drugih oblika organizacije društva do zaštite prirode, do rješavanja sukoba i nenasilne komunikacije među ljudima. Za svako od navedenih područja potrebno je uskladiti i naći jedinstvo između misli, riječi i djela.

Kao aktivno služenje pravednosti nenasilje je nadasve snaga ujedinjavanja i svjedočanstvo za Istinu. Tako je Gandhi definira u pojmu satyagraha.

Nenasilje je aktivan otpor koji se može izraziti na mnoge načine: javno djelovanje za istinu, građanska neposlušnost štrajk, bojkot, prigovor savjesti, odbijanje poreznog davanja i sl… Djela neposlušnosti svaki put trebaju biti javna, otvorenost uključuje i spremnost da se podnesu zakonske sankcije za njih. Na taj način borci nenasilja iskazuju svoje poštivanje prema zakonu i doprinose prevenciji kaosa.

Strategija nenasilja uključuje pripremu, organizaciju, smisao za služenje, hrabrost jednako koliko i vojna služba. Za nenasilje je neprihvatljiv stav ili ponašanje kao što su ubojstvo, laž, dvoličnost ili prezir prema protivniku.

Tko odbije oružje, ne ostaje nezaštićen. Izvježbani i pripremljeni ti pojedinci mogu postati snažna građanska nenasilna obrana. Nenasilna obrana se može definirati kao borba svog stanovništva kako bi zaustavili zlo i neutralizirali protivnika sredstvima i na način koji poštuju živote i osobe i koji stvaraju priliku za dijalog. Snaga civilne nenasilne obrane ne ovisi o bogatstvu niti privilegijama, a moćnici je ne mogu monopolizirati. Žene su u njoj jednako zastupljene kao i muškarci. Nenasilje je vezano uz pravednost stvari i uz zajedništvo onih koji se bore.

Sredstva ili načini koje koristi nenasilje sukladni su nenasilnim ciljevima. Oružana borba ispravnim ciljem opravdava primjenu nasilnih sredstava. I k tomu oružje, osobito oružje masovnog uništenja, uništava u svijesti počinitelja vrijednosti koje bi se htjelo zaštititi.

Dok „ snaga Istine“ čini suprotno: nenasilje posvješćuje vlastitu nepravednost i odgovornost.

Za zajednicu Arche djelovanje je već drugačiji način života, premda ostajemo solidarni sa cijelim svijetom i brinemo o miru i pravednosti. Informiramo se o svim nenasilnim akcijama i sudjelujemo u njima kako na lokalnom tako na internacionalnom planu u sklopu različitih mirovnih pokreta.

(izvor www.arche-nonviolence.eu ili l'Arche de Lanza del Vasto,

izabrala i prevela Ana Raffai /RAND)

Kontakt

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
+385 1 205 86 96

 

Plehanska ul.2
10360 SESVETE
HRVATSKA
 
Bankovni podaci
Raiffeisenbank Austria d.d.
IBAN. HR4124840081102028542 SWIFT code: RZBHHR2X 

 

Prati nas