Daleko od samosažaljenja -odgovor Papi

 

Daleko od samosažaljenja 

Tijekom svog susreta u Rimu bazične zajednice su analizirale aktualno stanje u kojem se svaka od njih nalazi i ohrabrivale su se međusobno. Ova iskustva su se stopila u odgovor njihovih glasnogovornika na govor pape

U svojem govoru papa Franjo je sažeo velike dijelove naše stvarnosti, naših žalbi i naših prijedloga. Jasnoća i utjecaj njegovih riječi ne ostavljaju mjesta za dvostruka tumačenja. One potvrđuju da je u središtu evanđelja briga o siromašnima. Dosljedan u svojim riječima, u svojem bratskom, strpljivom i srdačnom odnosu spram nas, osobito prema progonjenima, papa izražava solidarnost s našom borbom, zbog koje smo na drugim mjestima diskriminirani i difamirani.

Kapitalizam

Korijene društvenih zala treba potražiti u nepravednoj i pljačkaškoj prirodi kapitalističkog sistema, koji stavlja dobit iznad ljudskosti. Ogromna moć transnacionalnih poduzeća, koji žele sve proždrijeti i privatizirati - robu, usluge, misli - svira prvu violinu u toj simfoniji uništenja.

Nasilje i rat

Detaljno smo raspravljali o problemu nasilja i rata - totalnog rata, ili kako je Franjo rekao, Trećeg svjetskog rata na rate. Ne gubimo iz vida globalni karakter tih problema, no s posebnom pažnjom smo analizirali situaciju na Bliskom istoku, posebno agresiju na palestinski i kurdski narod. Nasilje, koje proizlazi iz mafijaških skupina trgovine drogom, oružjem i ljudima, bili su predmeti temeljitih rasprava. Nasilno prisilno preseljenje, krađa zemljišta, gradnja koja uništava okolinu, oblici agresivnog aktivizma i represije prema malim poljoprivrednicima, autohtonom stanovništvu i prema Afroamerkancima - bile su teme na našim radionicama. Isto tako raspravljali smo o intervencionizmu velikih vladara u siromašnim zemljama.
 

Okoliš

Upoznali smo najnovije podatke o zagađenju okoliša i klimatskim promjenama, prognoze za buduće ekološke katastrofe i znanstvene dokaze za to da nezasitan konzumerizam i praksa neodgovornog industrijalizma objašnjava zbog čega prijete ekološke katastrofe. Moramo pobijediti kulturu gomilanja otpada. Iako su njezini uzroci strukturalne prirode, ipak moramo pokrenuti promjene u navikama i ponašanju naših naroda. Umjesto na bacanje stvari, moramo se osloniti na razmjenu i ponovnu uporabu predmeta.
 

Ovisnost o profitu

Nezasitna ovisnost o profitu i kriminalna težnja da se siromašnije narode pokori kako bi se iskoristilo njihovo ljudsko i prirodno bogatstvo, su osnovna pokretačka snaga za rat i nasilje, za eskalaciju etničkih sukoba i iskorištavanje religije za opravdavanje nasilja. Isto vrijedi i za krčenje šuma, klimatske promjene i gubitak bioraznolikosti.

Žene i djeca

Posebnu pažnju treba posvetiti situaciji žena, koje je ovaj sustav „porazio“ na poseban način. Vidimo koliko je bitan održivi angažman za pravedno i povijesno pitanje naših kolegica. Tražimo da se prestane stigmatizirati i zanemarivati djecu i mlade, posebno siromašne, one koji su podrijetlom iz Afrike, i migrante. Kada djeca nemaju djetinjstvo, a mladi ne vide svoje ciljeve, naša planeta nema budućnost.

Borba i otpor

Daleko od toga da bismo pali u samosažaljenje i optužbe, suočeni s uništavajućom stvarnosti, bazične zajednice naglašavaju da se svi potlačeni, isključeni i siromašni, koji ne rezigniraju nego se organiziraju, mogu i moraju oduprijeti svom snagom kaotičnoj situaciji u koju ih je doveo ovaj kapitalistički sustav.

U tom smislu smo razmijenili iskustva iz svog posla i svoje borbe. Stvorili smo milijune prekrasnih radnih mjesta, vratili tisuće hektara zemlje malim poljoprivrednicima i izgradili ili obranili milijune kuća. U sputanim demokracijama ili očitim plutokracijama bazične zajednice moraju djelovati na prvoj fronti, kako bi potaknuli reformu koju trebamo.
 

Izvor: Publik-Forum Dezember 2014. prijevod RAND

Kontakt

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
+385 1 205 86 96

 

Plehanska ul.2
10360 SESVETE
HRVATSKA
 
Bankovni podaci
Raiffeisenbank Austria d.d.
IBAN. HR4124840081102028542 SWIFT code: RZBHHR2X 

 

Prati nas