„Politike nenasilja – Otkrivanje dijaloga“

POZIVAMO VAS NA DRUGI CIKLUS RADIONICA ZA LJUDE VEZANE ZA POLITIKE U LOKALNIM SAMOUPRAVAMA

Zadar, Hotel „Kolovare“, 16. – 18.2.2023.

Pozivamo članice[1] općinskih, gradskih i županijskih vijeća, uposlenike lokalnih tijela uprave, aktivne članove  stranaka te ostale zainteresirane da se prijave.

Nakon uspjeha prvog kruga radionica 2021. u Zagrebu, Osijeku, Zadru i Rijeci nastavljamo s osnovnim edukacijama, ovaj puta u dužem trajanju, ali i s manjim grupama. Daruvarska radionica početkom prosinca 2022 potvrdila nam je da smo na dobrom putu.

Na svakoj radionici sudjelovat će 12 odabranih na temelju svojih prijava.

Politike nenasilja, kao koncept i termin, prije samo nekoliko godina izazvale bi podozrenje, moguće i podsmijeh. Svijet se promijenio posljednjih godina, osjetili smo zatvaranje i strah u doba pandemije Covida19, klimatske promjene su sve izražajnije i postaju dio naše svakodnevice. Uz to, prema našem istraživanju iz 2021[2],  nezadovoljstvo prisutnim strukturnim nasiljem unutar političkih i struktura državne te lokalne uprave, potiče građane da traže alternative.

Na prvim smo radionicama demistificirali pojam nenasilja u politici, otvarali puteve izražavanju neslaganja na načine koji poštuju osobe i dijalog. Svjesni smo da ove teme nisu bliske niti lake većini ljudi u (našim) političkim strukturama, no uvjereni smo da drugog puta nema. Klimatske promjene i druge lokalne i globalne  krize, nam jasno ukazuju na to da ćemo uskoro morati surađivati jedni s drugima, neovisno o razlikama i animozitetima, kako bismo očuvali život na Zemlji.

U ovom ciklusu, zadržavamo dio uvodnih tema, no želimo se fokusirati na dijalog. Vidimo ga ne samo kao vještinu ili (kod nas skoro pa zamrlu) metodu, već i kao stav, način življenja. Želimo se baviti dijalogom, pogotovo s ljudima s kojima se ne slažemo, koji nam nisu poznati i bliski.

Radionice su trodnevne, počinju u četvrtak u 11h, a završavaju u subotu u 17h. Dva noćenja u dvokrevetnim sobama, sve obroke i osvježenja u pauzama te moguće pokrivanje putnog troška snosi organizator.

Prijava podrazumijeva spremnost na radionički rad, bez predavanja, interaktivnim, participativnim i iskustvenim metodama, gdje je prisutnost sva tri dana temelj za uspješan rad.

Radionice vode dr. sc. Ana Maria Raffai i Otto Raffai, teolozi i  mirovni edukatori  te Goran Božičević, mirovni edukator i publicist, svi sa preko četvrt stoljeća iskustva rada u ovom dijelu Europe, ali i šire.

Više informacija na https://politikenenasilja.org/

Pozivamo Vas da ispunite Prijavu na linku PRIJAVA NA RADIONICU POLITIKE NENASILJA (google.com) do nedjelje, 5.2.2023. Jako nam je važno vaše motivacijsko pismo koje ne mora biti opširno.

Za sva pitanja, slobodno se obratite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Dobrodošli!

Voditeljski tim
Ana, Otto i Goran

Osijek & Sesvete  23.1.2023.[1] Terminologija se odnosi na oba spola i šire, po potrebi
[2] Sažeti prikaz istraživanja možete naći na kraju publikacije Čitanka: Nenasilje - utopija ili prilika (https://rand.hr/images/Downloads/Citanka_Nenasilje_utopija_ili_prilika.pdf )

 

 


Projekt „Politike lokalnog mirotvorstva“ je podržan kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

Kontakt

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
+385 1 205 86 96

 

Plehanska ul.2
10360 SESVETE
HRVATSKA
 
Bankovni podaci
Raiffeisenbank Austria d.d.
IBAN. HR4124840081102028542 SWIFT code: RZBHHR2X 

 

Prati nas