„Politike nenasilja – Otkrivanje dijaloga“

Ustanova Politike Nenasilja
i
Regionalna adresa za nenasilno djelovanje
 
POZIVAJU VAS NA DRUGI CIKLUS RADIONICA ZA LJUDE U LOKALNIM SAMOUPRAVAMA
„Politike nenasilja – Otkrivanje dijaloga“

Prva radionica, Daruvar 1. – 3.12.2022. za sudionice/ke iz kontinentalnog dijela Hrvatske
Druga radionica, Biograd n/m, 12. – 14.1.2023. za sudionike/ce iz jadranskog dijela Hrvatske
 
Pozivamo članice/članove Općinskih, Gradskih i Županijskih vijeća, uposlenike lokalnih tijela uprave, aktivne članove/ice stranaka te ostale zainteresirane da se prijavite.

Nakon uspjeha prvog kruga radionica u 2021 u Zagrebu, Osijeku, Zadru i Rijeci, nastavljamo s osnovnim edukacijama, ovaj puta u dužem trajanju ali i s manjim grupama. Na svakoj radionici sudjelovati će 12 odabranih na temelju Vaših prijava. Za svibanj 2023 planiramo nastavak, četverodnevni trening produbljenja.

Politike nenasilja, kao koncept i termin, pred samo nekoliko godina izazvale bi podozrenje, ignoriranje, moguće i podsmijeh. Svijet se promijenio zadnjih godina, osjetili smo zatvaranje i strah u doba pandemije Covid19, klimatske promjene su sve izražajnije i postaju dio naše svakodnevice. Uz to, po našem istraživanju iz 2021,  nezadovoljstvo prisutnim strukturnim, kulturnim te verbalnim nasiljem unutar političkih i struktura državne i lokalne uprave, potiče građane da traže alternative.

Na prvim smo radionicama demistificirali pojam nenasilja u politici, otvarali puteve izražavanju neslaganja na načine koji poštuju osobe i u situacijama najvećih neslaganja. Znamo da ove teme nisu bliske niti lake većini ljudi u (našim) političkim strukturama, no uvjereni smo da drugog puta nema, a ohrabreni interesom. Klimatske promjene nam jasno ukazuju da ćemo uskoro morati surađivati jedni s drugima, neovisno o razlikama i animozitetima, kako bismo očuvali život na Zemlji.

U ovom ciklusu, zadržavamo dio uvodnih tema no želimo se fokusirati na Dijalog. Vidimo ga ne samo kao vještinu ili (kod nas skoro pa zamrlu) metodu već i kao stav, način življenja. Želimo se baviti dijalogom, pogotovo s ljudima s kojima se ne slažemo, koji nam nisu bliski.

Radionice su trodnevnom počinju u četvrtak u 11h a završavaju u subotu u 16h. Dva noćenja, sve obroke i osvježenja u pauzama te moguće pokrivanje putnog troška snosi organizator.

Prijava podrazumijeva spremnost na radionički rad, bez predavanja, interaktivnim, participativnim i iskustvenim metodama, gdje je prisutnost sva tri dana osnova za uspješan rad.

Radionice vode Dr. Sc Ana Maria Raffai i Otto Raffai, mirovni edukatori i teolozi te Goran Božičević, mirovni edukator i publicist, svi sa preko četvrt stoljeća iskustva rada u ovom dijelu Europe ali i šire.

Više informacija na https://politikenenasilja.org/
Pozivamo Vas da ispunite Prijavu na linku do subote 5.11.2022. Jako nam je važno vaše motivacijsko pismo koje ne mora biti opširno no na osnovu njega ćemo izvršiti odabir. Dobrodošli!

Voditeljski tim
Ana, Otto i Goran


Projekt „Politike lokalnog mirotvorstva“ je podržan kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

Kontakt

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
+385 1 205 86 96

 

Plehanska ul.2
10360 SESVETE
HRVATSKA
 
Bankovni podaci
Raiffeisenbank Austria d.d.
IBAN. HR4124840081102028542 SWIFT code: RZBHHR2X 

 

Prati nas